IMG_0121.jpeg

Vandaag herdenken we het slavernijverleden en vieren we dat de ketenen afgeworpen zijn. Het slavernijverleden is een pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Vanaf 1 juli 2023 wordt hier in het hele Koninkrijk extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat in Nederland de slavernij is afgeschaft. Het is belangrijk het verleden eerlijk onder ogen te zien om zo een fundament voor de toekomst te leggen.

Wat OPEN betreft geven we ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug aandacht deze gedeelde geschiedenis en bij hoe deze geschiedenis in het heden doorwerkt. In de samenleving en in het leven van mensen.

Ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is het slavernijverleden namelijk aanwezig. Hoe en waar precies, dat is nog niet breed bekend. Wel wordt op dit moment door het Regionaal Archief Zuid Utrecht (Razu) onderzoek hiernaar gedaan. Ook zijn er inwoners die zich in dit thema verdiept hebben. OPEN stelt daarom voor dat – in het kader van het Herdenkingsjaar – de gemeenteraad in het najaar in gesprek gaat met inwoners en betrokken organisaties om te bespreken hoe we het slavernijverleden van onze gemeente inzichtelijk en zichtbaar kunnen maken. Zodat we de kennis erover in onze maatschappij kunnen vergroten en samen stil kunnen staan bij de betekenis ervan in de huidige samenleving.

Wat OPEN betreft herdenken en vieren we vanaf volgend jaar de afschaffing van de slavernij ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

==

Voor meer informatie, neem contact op met ons raadslid mail@koosdebruijn.nl