Op zaterdag 29 januari gingen we dan echt voor het eerst huis-aan-huis aanbellen; ’s ochtends in Doorn en ’s middags in Driebergen. Ik voelde bij het vooruitzicht mijn ongemak oplopen. Alsof ik ongewenst ging binnendringen, alsof ik bevreesd zou moeten zijn voor vervelende confrontaties met degenen die open zouden doen. In voorgaande campagnes had ik wel gemerkt dat het vaak op leuke ontmoetingen uitdraait en de meeste gesprekken in een positieve sfeer verlopen. Maar dat was toen, nu is het vast anders voelde ik. Met een groepje flinkerds zaten we vooraf bij elkaar en we namen de noodzakelijke afspraken door; niet aanbellen bij mensen met de sticker dat ze geen zending aan de deur willen, geen flyers in de brievenbus wanneer we iemand niet thuis treffen, mondmasker op en na het aanbellen stappen naar achter om een veilige situatie te scheppen. En als iemand de deur open doet: je voorstellen en langs de kortste weg naar de vragen: waar wordt je blij van, wat zou je willen veranderen? Aantekeningen maken en de andere OPEN-aanbellers niet kwijt raken.
Te veel om te onthouden …

De kriebels zijn er nog steeds als ik op pad ga. Al bij het eerste gesprekje aan de deur blijkt dat mijn geheugen me niet heeft bedrogen. Het mag dan wel spannend zijn, maar het is gewoon leuk om mensen aan het woord te laten. Ze gaan op mijn twee vragen in, soms zelfs gretig en ik maak aantekeningen die we na afloop in een document voor de nieuwe fractie verwerken. En dan moet de grootste verrassing nog komen! De mensen die ik spreek hebben het vaak over thema’s die we heel hoog op onze politieke agenda hebben staan. Vanwege de smalle straat en het drukke verkeer beleeft iemand onveilige fietstochten. De andere begint over de noodzaak om de jeugd ook een huis te gunnen, dat er gebouwd moet worden, en dan niet zeuren als het bij jou in de buurt is. En weer een ander wil ruimte in de eigen straat voor bomen, in plaats van het maximale aantal parkeerplaatsen waar de gemeente voor heeft gekozen. Het is een feest om deze steun voor urgenties in ons verkiezingsprogramma te horen weerkaatsen. En dan niet een keer, maar in meerdere gesprekken. OPEN wil werk maken van thema’s die bij inwoners spontaan boven komen; dit is aansluiting! Mijn buikpijn vooraf is verdwenen, op pad gaan langs de deuren is de moeite waard. En dan mogen we deze gesprekjes aan de deur ook nog afsluiten met een cadeautje: een OPEN-matje waar leuke bloemen uit gaan groenen en onze flyer die oproept om te gaan stemmen. Wat wil ik nog meer?

Age Halma, lid van het campagneteam

Tot de verkiezingen zijn we iedere zaterdag actief op verschillende plaatsen van Utrechtse Heuvelrug.