Bij het overlijden van Henk Achterberg

Op 6 november 2020 is Henk Achterberg overleden. Wij wensen Cocky, Thera en Hans, en Arne sterkte bij dit afscheid.

Toen de gemeentelijke herindeling een einde maakte aan de zelfstandige gemeente Driebergen-Rijsenburg, hebben we ook het einde van PDR gevierd. 35 jaar progressieve samenwerking, die begon in 1970. We wilden een boekje maken over de roemruchte jaren van PH’70, het latere PDR, en vroegen Henk ook mee te willen schrijven. Hij zei meteen ‘ja’. Per slot was hij een van de grondleggers. Henk nam, met zijn brede haardos en zware baard deel aan de club van initiatiefnemers, samen met Wim Kozijn, Jaap Schravesande, Nico Mul, Wies van Leeuwen, Constant Coolsma, Aad Breedijk en Dick de Groot. Bijna was de vernieuwing van de jaren 60 voorbijgegaan aan het rustige, beschaafde en enigszins conservatieve Driebergen-Rijsenburg. Maar er was buiten deze jonge veranderaars gerekend. Zij hebben een lokale kiesvereniging in elkaar geknutseld, uit een lokale coalitie van PvdA, PPR, PSP, CPN en D’66. Het was een Progressief Akkoord, dat toen landelijk in zwang raakte. Vanaf het begin stelde deze lokale kiesvereniging zich open voor mensen die geen lid wilden worden van een landelijke politieke partij. Bedoeld als een OPEN-beweging, zoals we die later, in 2017, voor de Utrechtse Heuvelrug hebben uitgevonden. Progressief, maar tot compromissen bereid.

Henk Achterberg was actief voor heel uiteenlopend onderwerpen, maar zijn hart klopte vooral voor mensen met een klein inkomen en weinig kansen. Armoedebeleid en volkshuisvesting stonden bij hem hoog genoteerd. Hij overlegde mee in de steunfractie en liet zich gelden als een vasthoudendheid deelnemer aan het beraad. Hij werd lid van de gemeenteraad voor de periode 1978-1984. Op het dossier seminarieterrein drukte hij zijn stempel: B&W wilde ruimte maken voor luxe bungalows, maar de PH’70-fractie, Henk voorop, wilde opkomen voor de woningzoekenden en slaagde erin de plannen te keren. Het was echt een gevecht om betaalbare woningen te realiseren, schijft Henk in de bundel ‘Oog voor veranderen, 35 jaar progressieve samenwerking’. Het werd een ‘hoefijzer’ van huurwoningen, afgeruild tegen koopflats daarachter. Henk schreef daarover: doel niet helemaal bereikt, maar de weg erheen kan interessant, zinnig en leerzaam zijn.

We kijken met grote waardering terug op de vele bijdragen van Henk aan onze lokale samenleving.

Bestuur van OPEN