OPEN heeft samen met D66, CDA en CU op 11 juni een motie ingediend over de opvang van een deel van alleenstaande vluchtelingenkinderen. Deze kinderen leven nu onder erbarmelijke omstandigheden op de Griekse eilanden. Wij zijn blij dat deze motie ook is aangenomen door de gemeenteraad.

Eerder dit jaar deed de Europese Commissie een beroep op de regeringen van de lidstaten om minderjarige vluchtelingen op te halen uit Griekenland. Ons kabinet wilde er eerst helemaal niet aan meewerken. Uiteindelijk heeft de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, mevrouw Broekers-Knol, onlangs in een brief geschreven dat de Nederlandse regering de Griekse overheid zal helpen met geld en voogdij expertise om 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen op het vasteland van Griekenland op te vangen.

Helaas helpt die actie van de staatssecretaris niet om de extreme situatie te verbeteren waar de minderjarige asielzoekers nu in zitten. De aanpak van de staatssecretaris is te traag en bovendien een schijnoplossing. In het tempo dat de staatssecretaris voorstelt, zijn die 500 vluchtelingkinderen namelijk pas na 3 jaar opgevangen. En het is een schijnoplossing, omdat het voogdijsysteem in Griekenland helemaal niet werkt en dus de kans op misbruik en uitbuiting op het vasteland van Griekenland minstens zo groot is als op de eilanden.

In antwoord op eerder gestelde vragen heeft het college aangegeven de noodkreet serieus te nemen, maar dat het nu aan andere gemeentes is om te helpen. Onze gemeente doet al veel en heeft niet de middelen om nog meer te doen. Voor OPEN is dit onverteerbaar. Wij geloven in medemenselijkheid. In helpen zoveel je kunt. Wij denken dat daarvoor altijd mogelijkheden zijn. Of dit nu met expertise is, met het aanbieden van opvanglocaties, met geld of met menskracht. En als je als gemeente dit alles niet alleen kunt dan samen met andere gemeentes. Wij vinden dat niets doen hier in ieder geval géén optie is.

Daarom heeft OPEN samen met D66, CDA en CU een motie opgesteld om het college aan te sporen om met de andere colleges in de regio Zuidoost Utrecht (de Bilt, Bunnik, Wijk bij Duurstede en Zeist) contact op te nemen. Om te bespreken of er mogelijkheden zijn om gezamenlijk een signaal te geven aan de landelijke politiek om méér te doen voor de opvang van deze vluchtelingenkinderen. En om te kijken of ook zij samen willen optrekken om creatieve oplossingen te vinden voor een deel van deze kinderen. Een gezamenlijke inspanning, waarbij elke gemeente inbrengt wat zij kan.

 Diverse organisaties in onze dorpen hebben al gezegd zich graag actief te willen inzetten voor specifiek deze groep alleenstaande vluchtelingenkinderen. Dit aanbod kan meegenomen worden in de besprekingen. Burgemeester Frits Naafs heeft aangegeven dat hij met de motie aan de slag zal gaan, waarbij hij de raad zal informeren over de voortgang.