Afgelopen maart vonden de provinciale verkiezingen plaats! De PvdA heeft helaas één zetel moeten inleveren en bezet in de provinciale staten nu 4 zetels, maar GroenLinks werd met een verdubbeling van 4 naar 8 zetels de grootste partij in onze provincie. Interessant detail is dat de partijen GroenLinks en PvdA tezamen het hoogste aantal stemmen behaalde in de Utrechtse Heuvelrug.

De onderhandelingen zijn dan ook goed van start gegaan, onder leiding van GroenLinks informateur Bram van Ojik. Na een aantal informatie gesprekken is daaruit gekomen dat vijf partijen samen verder willen praten om tot een college te komen: GroenLinks, D’66, PvdA, ChristenUnie en het CDA. Het is goed om te zien dat de landelijke takken van OPEN allebei aan tafel zitten en we zijn dan ook erg benieuwd naar de resultaten. De formatieonderhandelingen lopen inmiddels al even en de hoop is dat dit binnen enkele weken tot een college akkoord komt.

De onderhandelingen zijn op een bijzondere manier ingestoken. Op alle onderdelen is geprobeerd om zoveel mogelijk open en transparant het gesprek aan te gaan, met ruimte voor alle partijen en ook voor de rest van de gemeenschap. De informatieverslagen van informateur Van Ojik zijn gepubliceerd bij zijn verslag en tijdens de formatieonderhandelingen is een ‘Meedenksessie Nieuwe Collegeperiode’ georganiseerd. Doel van de meedenksessie was het ophalen van inzichten, suggesties en perspectieven voor het akkoord. In de ochtend is uitgebreid gesproken met de partijen die niet mee onderhandelen, in de middag met de omgeving. Tweede formateur Jan Jacob van Dijk spreekt erover in een blog (link).

Alle informatie over de onderhandelingen is ook te volgen via de site van de provincie: https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/

Ten slotte in herinnering, namens de landelijke partijen in OPEN stonden er twee mensen uit onze gemeente op een verkiesbare plek: GroenLinks kandidate Nelleke Groen en PvdA kandidaat Frank Slooten. Beiden zijn inmiddels geïnstalleerd in de staten, Nelleke als statenlid en Frank als commissielid. Allebei van harte gefeliciteerd namens OPEN, en vergeet ons niet!