Deze maand hebben een aantal van onze raads- en comissieleden de bijeenkomst van Goed Volk bezocht, een initiatief om de gemeente Utrechtse Heuvelrug plastic vrij te maken in 2026. Het initiatief lanceerde onder meer de Plastic Bucket Challenge, waarover je hier meer kunt lezen.

Om deze fantastische actie en het initiatief te ondersteunen, dient Nienke van der Veen namens OPEN een motie in op de raadsvergadering van morgenavond. Samen met Florien Scager van de VVD verzoekt zij het college zo spoedig mogelijk bij de VNG op aan te dringen om, namens alle Nederlandse gemeenten, een landelijke lobby tegen het gebruik van plastic als verpakkingsmateriaal en consumptiegoed te starten.

Dit is belangrijk omdat teveel plastic terecht komt in onze leefomgeving en dat leidt tot vervuiling van onze voedselketen. Kleine deeltjes plastic en schadelijke stoffen die hieraan worden toegevoegd komen daardoor ook terecht in het menselijk lichaam en vormen een gevaar vormen voor onze gezondheid. Onze gemeentelijke inzamelingsactiviteiten hebben geen enkel effect op de oorzaak van het probleem. Het gebruik van plastic vormt een landelijk, zelfs internationaal probleem. Bij gebrek aan maatregelen op dat niveau, zijn onze inspanningen op gemeentelijk niveau dweilen met de kraan open.

OPEN draagt het initiatief van Goed Volk een warm hart toe en wil ook in de toekomst actief meedenken over wat gedaan kan en moet worden om de doelen te bereiken. De huidige motie kun je hier lezen (link). We houden jullie op de hoogte! Vragen? Neem contact met ons op via deze link!

(foto via Pixabay)