Voedsel heeft een enorme maatschappelijke betekenis en is meer dan een basisbehoefte. Daarom ligt er een belangrijke taak voor onze gemeente om verbindingen te leggen tussen betrokkenen in de lokale voedselketen, bij voorkeur op basis van een brede voedselagenda. Dit is de belangrijkste conclusie van de Eettafel die OPEN (GroenLinks/PvdA) woensdagavond 7 maart in de CultuurHoek in Driebergen organiseerde.

Voedsel is een thema waar veel Heuvelruggers zich sterk betrokken bij voelen. Dat bleek wel tijdens deze drukbezochte avond, waar een maaltijd werd gedeeld bestaande uit lokale en duurzame producten.  De lange eettafel stond opgesteld in een van de ruimtes van de CultuurHoek, waar nog hard wordt gewerkt om kunstenaars en ambachtslieden op korte termijn aan het werk te kunnen laten gaan. De discussie werd gevoed door prikkelende bijdragen van inspirerende sprekers uit de lokale praktijk. Zo kwam een groot aantal aspecten van voedsel op tafel: van gezondheid tot agrarisch landschap, van korte ketens tot voedselbank, van horeca tot landbouwinnovatie en van smaaklessen tot sociale cohesie.

Het uiteindelijke doel van de OPEN-organisatoren is om na de verkiezingen van 21 maart in overleg met alle andere politieke partijen gezamenlijk een duurzame en sociale Voedselagenda voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug op te stellen voor de komende vier jaar. Landelijk zijn daar al goede voorbeelden van, zoals in de twaalf gemeenten die aangesloten zijn bij de City Deal ‘Voedsel op de Stedelijke Agenda’. Het is goed om te merken dat de keuze van OPEN voor voedsel als lokaal campagnethema wordt ondersteund door veel inwoners, organisaties en ondernemers van Utrechtse Heuvelrug. Daarom smaakt deze OPEN-Eettafel absoluut naar meer!