Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar in Nederland leven 400.000 kinderen in armoede. Soms is het niet zichtbaar, we spreken dan ook wel over ‘stille armoede’. Ook in onze gemeente zijn er kinderen die niet mee kunnen doen, omdat er geen geld is thuis. We willen graag dat jongeren hier over nadenken en met elkaar in gesprek gaan. Daarom organiseren we een vlagactie. Ben je tussen de 10 en 20 jaar? Doe dan vooral mee. Maak een vlog, mail die naar ons & deel je filmpje. We zijn benieuwd! Lees verder voor de spelregels. Veel succes! 

Voorwaarden voor vloggers die mee willen doen

  1. Je bent tussen 10 en 20 jaar.
  2. Je maakt een keuze uit de eerste twee opdrachten én een keuze uit de laatste twee opdrachten; je kiest dus in totaal twee opdrachten.
  3. Je werkt deze alleen of samen met anderen uit in een vlog van maximaal 4 minuten.
  4. Je stelt jouw/jullie vlog niet eerder open dan 22 februari vanaf 07:00 uur.
  5. Je meldt jouw/jullie link aan bij vlogstillearmoede@gmail.com

De opdrachten

Het moest niet mogen, maar stille armoede bestaat in ons land en in onze eigen omgeving! Ook vandaag de dag zijn er ouders die van te weinig moeten zien rond te komen. Meestal blijft het dan niet bij financieel krap, maar stapelen problemen zich op.

Eerste mogelijke opdracht:

geef stille armoede een gezicht

(gesprek over armoede, bijvoorbeeld met je ouders, met het sociaal dorpsteam, buren, vrienden, enz.)

Kinderen van deze ouders groeien er mee op. Zij willen meedoen met hun leeftijdsgenoten, maar hebben daar vaak het geld niet voor. Worden zij de dupe van stille armoede?

Tweede mogelijke opdracht:

geef gezicht aan deze kinderen 

(probeer je voor te stellen hoe dat is, kijkend naar spullen die je zelf hebt; ken je kinderen uit jouw omgeving die het lastig hebben? Vertel daarover, maar je hoeft natuurlijk geen namen te noemen)

OPEN wil een Jeugdfonds dat kan bijspringen wanneer kinderen in stille armoede leven en echt iets nodig hebben om mee te kunnen doen: een tablet, een muziekinstrument, een fiets, een uitstapje e.d.

Een Jeugdfonds moet kinderen helpen, die vervolgens met opgeheven hoofd verder kunnen. Hun gevoel van eigenwaarde moet ervan groeien, niet kleiner worden.

Derde mogelijke opdracht:

kom met ideeën over spullen of activiteiten waarmee deze kinderen gesteund kunnen worden, die daarna met opgeheven hoofd vooruit kunnen

OPEN wil dat kinderen die in stille armoede opgroeien mee kunnen doen. Een Jeugdfonds kan hen steunen met spullen of activiteiten.

Vierde mogelijke opdracht:

bedenk een naam voor dit Jeugdfonds en maak er al vast reclame voor

Prijzen en prijsuitreiking

De eerste prijs is een GoPro Hero Session. Twee tweede prijzen zijn een €50 tegoed van ITunes of Google Play (naar keuze van de winnaars).

Op 14 maart om 17:00 uur maakt de jury op het plein tegenover boekhandel Jacques Baas in Driebergen bekend welke VLOG heeft gewonnen en welke tweede en derde zijn geworden. Daarvoor heeft de jury gekeken naar:

  • behandeling van de opdrachten in VLOG,
  • het aantal views dat op de avond van 13 maart is geteld.

Veel succes!