Inspiratie eettafel: een heerlijke OPEN avond

door Liselotte Maas, lid vanOPEN

Een eettafel met genodigden, de progressieve denkers en doeners die ons op weg hielpen met ons programma, en met kandidaten die hoog op onze kieslijst staan. Het begon met een hartelijke ontvangst bij binnenkomst van het sfeervol verlichte Kraaybeekerhof. Er was een zaal voor ons ingericht met een mooi gedekte tafel. Met een drankje in de hand kennismaken met vooral veel onbekende gezichten. Er stond een heerlijk stamppottenbuffet voor ons klaar, van onder andere lokale winterpostelein en boerenkool. De sfeer meteen hartelijk en warm. De genodigden voor deze eettafel zijn bijzondere inwoners, die met hun bevlogenheid het verschil weten te maken.

De drie thema’s van OPEN komen ter sprake: armoede, participatie en energie. Het werd een levendige discussie, met veel respect voor ieders standpunt. Inspirerend en bevlogen zoals je een discussie graag meemaakt. Iedereen pikt er voor zichzelf ter inspiratie iets van mee. Over armoede trof me de opmerking aan het adres van de gemeente: ”ga naar de mensen toe, en laat vooral de professionals onderling veel meer met elkaar in contact gaan”. Bij participatie vond ik mooi hoe Nienke, kandidaat-raadslid, het had over het zorgen voor het insluiten van mensen met een andere levensinstelling dan gemiddeld. Dat we er als beweging ook en misschien wel juist vooral voor hen willen zijn. Daar werd ik stil van. Over de energietransitie werd duidelijk dat inwoners de ambities van de gemeente nog helemaal niet helder hebben. Dat we als OPEN echt een vergezicht kunnen schetsen voor de transitie, en daar wellicht een voorloper in kunnen zijn. Door anders na te denken over het invullen van nieuwe woonmogelijkheden.

Voor mij persoonlijk was het een inspirerende start van de campagne. Levendig, betrokken. Sociaal en groen kwamen hier mooi samen. De gasten ben ik dankbaar voor al hun inspiratie die we meenemen, de campagne in en uiteraard daarna de nieuwe fractie in.